Oefentherapie

PPZK

Informatie voor stakeholders

De oefentherapeut is dé professional in de eerste lijn op het gebied van houding in de breedste zin van het woord. Bij gedragsverandering (mentale en emotionele houding) en fysieke houding kan de oefentherapeut feilloos inspelen op vraagstukken.

De oefentherapeut is bij uitstek inzetbaar voor vraagstukken op het participatie- en activiteitenniveau. Hierbij wordt de drie-eenheid tussen de fysieke mogelijkheden van een persoon met zijn of haar omgeving en gedragsverandering gecombineerd.

Bekende aandachtsgebieden van de oefentherapeut naast het bovengenoemde zijn:
* Slaap- en (chronische) pijnproblematiek
* Begeleiding van kinderen met (sensomotorische) ontwikkelingsproblemen
* Valpreventie en langer thuis wonen bij ouderen
* Leefstijlgerelateerde vraagstukken
* Voorwaardescheppende begeleiding bij sociale- en werkgerelateerde participatie

De Oefentherapeut

Je beweegt de hele dag en meestal zonder daarbij na te denken. Maar wat zie je als je in de spiegel kijkt? Een rechte rug en ontspannen schouders? En als je loopt, hoe loop je dan? 

Iedereen heeft zijn eigen houding en manier van bewegen. Maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Zo kunnen klachten aan bijvoorbeeld, rug, nek en schouders ontstaan. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kun je ook problemen krijgen met je alledaagse beweging. Het aanpassen van die houding is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want je hoofd kan het wel anders willen doen, maar je valt snel weer terug in oude gewoontes. De oefentherapeut kan je dan helpen.

De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De oefentherapeut Cesar/Mensendieck helpt jou met het behandelen en voorkomen van klachten die kunnen ontstaan door een verkeerde houding en beweging tijdens dagelijkse activiteiten.

Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden. Ook wordt rekening gehouden met de situatie waarin u zich bevindt en met uw dagelijkse activiteiten. 

De oefentherapeut kijkt samen met jou naar je leefstijl, je lichaamshouding en manier van bewegen in dagelijkse activiteiten. Door samen je alledaagse handelingen te bekijken en te analyseren, kunnen veel klachten worden herleid. Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar je hele lichaam. En zodra je weet waar de pijn vandaan komt en hoe je houding en manier van bewegen je klacht beïnvloedt, kan je samen een oplossing bedenken. 

Je gaat eraan werken, net zo lang tot de nieuwe manier van bewegen je eigen is geworden. De oefentherapeut is hierbij je coach. Die geeft je tips, uitleg en oefeningen om hoofd en lichaam als het ware weer met elkaar te verbinden. Want door grip te krijgen op je eigen houding en manier van bewegen, verhelp je niet alleen je klachten, maar leer je ook je eigen lijf beter kennen. En zo kan je, ook voor de lange termijn, met plezier blijven bewegen.

Wanneer naar de Oefentherapeut

De oefentherapeut biedt hulp bij rug- en nekklachten, pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols), klachten bij chronische aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, houdingsafwijkingen, hoofdpijn, spanning en incontinentie. Naast algemene oefentherapie zijn er twee specialisaties: kinderoefentherapie, bij problemen in de (senso)motorische ontwikkeling, en psychosomatische oefentherapie, bij klachten die te maken hebben met stress, angst of paniek, hyperventilatie, overspanning, burnout en psychosomatische klachten.